Kokketeamet fra Sørlandet – en viktig suksessfaktor

Oppvarming smaksprøver fra utstillersamling

Oppvarming smaksprøver fra utstillersamling

I neste uke braker det løs. Da reiser en rekke utstillere fra Sørlandet til Berlin, 11 i tallet. Målet er å bygge nettverk, øke bevissthet og kompetanse på lokal mat og selge Sørlandet som mat- og besøksmål. Med seg har de 13 smaksprøver basert på ingredienser fra over 20 produsenter og leverandører fra hele Agder. Råvarene ble første gang presentert i Lyngdal i slutten av oktober 2015. Da fikk produsenter, leverandører og utstillere anledning til å treffes og bygge nettverk, og kokkene fikk prøve seg sammen og med alle de ulike råvarene tilgjengelige.

Smaksprøvene som skal serveres på standen hele uken i Berlin blir et viktig trekkplaster. Det er derfor liten tvil om at kokketeamet fra Sørlandet er en sentral ingrediens for å høste suksess i Berlin.

Dyktige kokker med bred og allsidig erfaring

Solveig A. Svahnström er veteranen i Grüne Woche sammenheng. Hun har vært med i Berlin flere ganger tidligere. I dag er hun kokk hos Bønder i Byen i Kristiansand, men hun har erfaring fra både Frognerseteren, Bagatelle, Operahuset og Furusetgruppen. Så er det Bjørn Tjomsaas. Han jobber nå på Hovden Resort, men har bred erfaring, bl.a. fra Ferdinand, Strand Hotel Fevik og Ernst Hotell. Solveig og Bjørn skal være i Berlin fra start til slutt.

Solveig A. Svahnström og Bjørn Tjomsaas skal være på Grüne Woche i hele perioden. Foto: Siv Hemsett

Solveig A. Svahnström og Bjørn Tjomsaas skal være på Grüne Woche i hele perioden. Foto: Siv Hemsett

Kenneth Haugeland har erfaring fra både Måltid, Kulinarisk Akademi og Arakataka i Oslo. Sammen med Arnold Egeli er de i Berlin den første del av messeperioden. Begge jobber i dag på Rosfjord Strandhotell og Lindesnes Havhotell.  Det samme gjør de to kokkene som skal supplere Solveig og Bjørn i siste periode, Margit Moi og Kasper Nicolajsen. Margit har erfaring fra Sirdal høyfjellshotell, Utsikten i Kvinesdal og Statoil, mens Kasper har sin bakgrunn fra Måltid, Ruths hotell og Henne Kirkeby Kro.

Kenneth Haugeland har det travelt

Kenneth Haugeland er jeg så heldig å treffe på telefonen mellom arbeidsoppgaver som står i kø foran avreise i neste uke. Akkurat nå er det mye papirarbeid som skal ferdigstilles.

Det er mye logistikk som skal på plass nå, bestillinger, tollpapirer, proformafakturaer etc. Det går ikke an å ta lett på dette.. men det skal bli godt å bli ferdig med disse tingene.

Han tror arbeidsforholdene på standen i Berlin blir til å leve med, og er altså veldig klar for å komme i gang med alt det med den praktiske delen av jobben.

Kenneth Haugeland i sving foran smaksprøver. Foto: Rosfjord Strandhotell.

Kenneth Haugeland i sving foran smaksprøver. Foto: Rosfjord Strandhotell.

Det er en fordel og egentlig en forutsetning at man trives med å jobbe tett på og for åpen scene. Men, slike forhold er vi kokker vant til. Det er i den sammenheng også viktig at vi sørger for å ha det rent og pent og fremstå 100 % profesjonelle hele tiden.

Han gleder seg til å produsere og by de besøkende på de ulike smaksprøvene kokketeamet har komponert. De har satt sammen de 12 ulike varianter med råvarer og ingredienser fra en rekke produsenter og leverandører fra Sørlandet.

Vi har smakt oss frem til munnfuller som viser frem det beste fra landsdelen. I tillegg har fokuset vært å få frem et godt visuelt uttrykk. Til enhver tid vil det være minst 3 smaksprøver tilgjengelig; en basert på fisk, en på kjøtt og en med noe søtt.

I dagene frem mot avreise jobber kokkene med å produsere opp så mye som overhode mulig for å lette arbeidet i Berlin. Og det kan være smart, siden det tross alt er snakk om inntil 13.000 smaksprøver totalt. Alle ingredienser skal pakkes til uken og sendes til Tyskland. Jobben der nede blir å sette sammen og legge opp smaksprøvene som planlagt, samt plukke frem litt urter etc. Og ikke minst må smaksprøvene formidles til dem som besøker standen til Sørlandet. Det er de heldigvis ikke alene om å skulle gjøre.

Jeg kan selvfølgelig anbefale alle smaksprøvene. Men, men det blir kanskje ekstra artig å steke små lapper med bringebær fra Lyngdal. Jeg antar det kan bli en favoritt hos mange.

Min favoritt er tyttebær og solbæris fra Blåne is. Kenneth lover at denne skal de holder frisk og fin i medbrakt ismaskin.

Blåneis fra Sirdal

 

1 tanke om “Kokketeamet fra Sørlandet – en viktig suksessfaktor

  1. Tilbaketråkk: Grüne Woche – her kommer vi… | SØRLANDET TIL GRÜNE WOCHE

Legg igjen en kommentar